FORUMHOKEJOWE.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przerwy w działaniu forum.
Autor Wiadomość
AndRzeJ 
GodFather

Wysłany: 21 Maj 2009, 21:11   Przerwy w działaniu forum.

Myślę, że wszystkim, którzy nie wiedzą jeszcze co się stało w ostatnich dniach z forum hokejowym należy się parę słów wyjaśnienia. Otóż serwer na którym "stoi" m.in. nasze forum, strona klubowa Unii i parę innych stron zostało zaatakowane przez boty spamujące. Atak był na tyle rozległy (z wyłączeniem hostingu włącznie), że wymagał ingerencji hostingodawcy w USA. Mimo błyskawicznej reakcji z naszej strony odblokowanie dostępu do forum naszego i innych stron trwało kilka dni.

W tym miejscu ukłony dla Alferka, który to dzierżawi ów serwer i starał się działać momentalnie. Niestety nie od nas to zależało i pozostało nam cierpliwie czekać... na szczęście doczekaliśmy się ;)

Dodatkowe blokady przed tego typu atakami na serwerze zostały wprowadzone. Ja ze swej strony w ustawieniach forum również poczyniłem pewne kroki z blokadą kilku IP intruza włącznie :twisted:

Bialy kruk 
Użytkownik na 0%

Wysłany: 27 Maj 2009, 01:37   

Tylko prosze bez bana dla mnie tylko z powodu mojego IP. :wink:

AndRzeJ 
GodFather

Wysłany: 27 Maj 2009, 02:32   

Skoro piszesz swobodnie to jak widać się nie załapałeś, choć z przykrością stwierdzam, iż ataki (i ich próby od marca) pochodziły non-stop z jednej z brytyjskich sieci, która na polecenie właściciela serwera została w całości zbanowana... wiem, że ucierpiał przez to co najmniej jeden ze starych użytkowników forum, przykro mi z tego powodu ale nic nie poradzimy.

Odpowiedz do tematu